Hoe mijn liefde voor handwerken onstond …

Ik denk dat ik een jaar of zes/zeven was dat ik voor het eerst met handwerken in aanraking kwam, en dat mijn oma diegene was die me de eerste beginselen bijbracht … Maar ook mijn moeder, mijn tante (tijdens logeerparijen) en de school hebben hun aandeel in de liefde voor handwerken geleverd. Over mijn oma heb ik nog wel een leuke anekdote … Mijn oma woonde in een zogenaamde duplexwoning (eensgezinswoning die in tweeën gesplitst werd als oplossing voor de woningnood na de tweede wereldoorlog) Oma woonde boven en in haar gedeelte van de woning zat een zogenaamd lavet (soort van diepe douchebak/grote wasbak op werkhoogte, voor wie er echt geen voorstelling bij heeft, even googlen en je vindt tientallen afbeeldingen).Op die bewuste middag wilde oma mij de beginselen van het breien bijbrengen. Garen en breinaalden kwamen te voorschijn. Blijkbaar had oma nog een of ander wasklusje, want ze had ook de kraan boven het lavet opengedraaid. We waren erg verdiept in het insteken, draad omslaan, doorhalen, af laten gaan tot we werden opgeschrikt door een stem die van onder oma’s balkon kwam: “Buurvrouw, buurvrouw het lekt hier !” Oeps de kraan helemaal vergeten en van overloopbeveiliging hadden ze zeker nog niet gehoord. Oma heeft snel de kraan dicht gedraaid en tegen de buuvrouw gezegd dat ze het ook niet wist … Schade zal er wel niet geweest zijn en aangezien zowel oma als haar onderburen al jaren niet meer onder ons zijn, kan ik het nu wel “opbiechten”.